杜汶澤訪問中途被惹毛 當場丟麥克風走人

杜汶澤。圖/摘自臉書
杜汶澤。圖/摘自臉書
2018-03-22 11:47聯合報 記者童一寧╱即時報導

男星杜汶澤21日在臉書大吐苦水,表示近日為他的網路節目宣傳接受訪問時「忍無可忍」,出道25年來第一次「除mic走人(拿掉麥克克走人)」。杜汶澤在臉書發文說,該媒體記者訪問時,語氣很差,又咄咄逼人,「我杜汶澤不是什麼天王巨星,但是是你找我,不是我找你,你懂不懂啊?」、「過程中我已經盡量忍讓,哪知道他還不知死活...」

杜汶澤舉例,對方的問題包括:為什麼要討論性?是不是想用性來引人注意?都四十五歲了還有什麼可好奇的?你為什麼對男人不好奇?杜汶澤說,我現在又不是來面試找工作?為什麼要受這種閒氣?所以他在訪問中途自己拿掉麥克風就走了,他還說「你喜歡怎麼剪接就怎麼剪吧,我這條命比鐵還硬,你剪不死我的!」

杜汶澤全文如下:

嗰日我老婆問我,做乜我依家咁大脾氣,我答返佢,其實有好多嘢我都忍咗,發得出,都係忍無可忍至發。

我覺得凡事啱就啱,錯就錯。個世界原本應該係咁。我老喇,唔會比自己再受呢啲閒氣!

一秒鐘都唔會。

好似投先做嗰個咩yahoo訪問,又唔係我想你嚟訪問我,係以前亞視啲手足幫你搭路,你至有得做,咁多年兄弟,我咪做囉!

我杜汶澤唔係咩天皇巨,不過係你搵我,唔係我搵你,你明唔明呀?

到我肯比你訪問,你又句句窒頭窒勢,語氣又差,依家叫你錄動新聞咩?新嚟咖你第一日識我呀?過程中我已經盡量忍讓。點知佢仲唔識死.......

「咁點解講性先?係咪想用性嚟引人睇先?」

因為我好奇囉!

「吓四十五歲仲有嘢好奇?」

對女人好奇嘛!

「咁你唔對男人好奇?」

我.......

「咁你個台有乜賣點先?」

賣賣賣我賣你鹵味咩賣!杜汶澤喱騷係Facebook fanpage 嚟咖!唔洗錢睇咖!

我嚟見工呀依家?你咁嘴 gel gel 做乜柒啫?有乜好處吖?結果我做做下忍唔住除mic趕咗佢走。

你鍾意點剪就點剪啦!我條命硬過鐵,你剪我唔死咖!

嗰啲唔撚識嘅記者,以後唔撚做訪問呀!

我無嘢要宣傳呀。咪約我做訪問呀。完。

#入行25年以來第一次做做下訪問除mic走

星聞
+ 噓!超多

商品推薦

贊助廣告

商品推薦

留言


想找誰

吳東諺 白家綺 大根 陸元琪 Ella 鍾鎮濤 Bo妞 咘咘 林志玲 三上悠亞 延禧攻略 賈靜雯 蕭彤雯 走光 李連杰